Mattias Ruotovaara berättar om ombyggnation av äldre elektriska system.
Krister Sundborg

Underhåll och förvaltning av SIL-, CE-, och ATEX-anläggningar – Vad ska man tänka på?

Den 29 februari och 18 april så hölls seminarium om vad som gäller när man ska underhålla SIL-, CE-, och ATEX-anläggningar.

Vi hade samlat tre experter som inom sitt respektive område berättade om vilka lagar och krav som finns, och vilka fallgropar som finns. Först höll vi till på hotell Höga Kusten. Det visade sig bli så populärt så vi fyllde platserna omgående. Vi kände oss därför oss nödgade att hålla ett till likadant seminarium med samma föredragare, som den andra gången hölls i Umeå.

Först ut var Peter Nordqvist på AFRY i Göteborg som är en av dem bästa i Sverige på ATEX-installationer. Han tog upp vad standarder och lagen säger om vad som krävs från en anläggningsägare av Ex-utrustning, så att utrustningen är lika säker efter 10 år som vid en nyinstallation.

Därefter berättade Marcus Astergren, AFRY Umeå om hur CE-märkning fungerar och vad man får göra och inte göra på CE-märkta maskiner som är nya eller gamla, eller består av en mix av nya och gamla maskiner. Framförallt måste man veta vad som gäller när man står inför att modifiera eller modernisera sin utrustning.

Sist ut var Mattias Routuvaara, AFRY Umeå. Mattias är SIS/SIL-expert vid byggande av elektriska säkerhetssystem. Mattias område visste vi var komplext så han fick två pass efter varandra för att hinna med att berätta om alla viktiga delar.

På bilden: Mattias Ruotovaara berättar om ombyggnation av äldre elektriska system.